Меню
Количка

История

Piquadro е италианска компания специализирана в производството на бизнес и туристически принадлежности, изработени от висококачествена италианска кожа.

Към края на април 2010 г. продукти с марка Piquadro се продават в над 1500 различни точки на продажба в света в над 50 страни. Открити са и приблизително 100 бутика, повече от, които извън пределите на Италия.

Piquadro има и редица патенти за технически и функционални нововъведения в производството на куфари и чанти.

История на компанията

Компанията Piquadro е основана през 1987 г. от предприемачът Marco Palmieri в малко градче близо до Болоня. Името идва от Piquadro P², където "P" е фамилията на основателя – Palmieri, а "P" - "pelletterie" – кожа на италиански език.

През първите десет години от основаването на Piquadro, фирмата e работила заедно с водещи италиански производители на луксозни кожени изделия, като е развивала за тях иновативни решения и технологии.

През 1998 г. Marco Palmieri създава първите продукти под собствената си марка Piquadro , уповавайки се на концепцията Tech-inside: италиански дизайн, функционалност и технология, която прави продуктите разпознаваеми в целия свят.

През 2000 г. в Милано на улица Villa Spiga отваря врати първия бутик Piquadro, а само две години по-късно, през 2002 г., е осъществен и първия франчайз бутик на улица Via Fattina в Рим.

През 2004 започва процеса на глобализация на марката и превръщането й в международна такава. Направени са значителни инвестиции в производството, а в Москва и Барселона са открити първите бутици извън територията на Италия, допринесли съществено за нейната популярност. През следващите години, врати отварят бутици в други големи градове на света: Залцбург, Франкфурт, Хонконг, Дубай, Пекин, Тайпе и Шанхай. Италиански стил, иновативно производство и използването на висококачествени сурови кожи става ключът към успеха на Piquadro. В момента броят на бутиците е над 82, 48 от, които са в Италия.

През 2007 г. Piquadro е официално регистрирана на италианската фондова борса (Borsa Italiana).

Централен офис на Piquadro

Piquadro се ръководи от принципа на дизайн, комфорт и технология във всичко - от производството до организацията на работното пространство. Локацията на централния офис е в Silla di Gaggio Montano, обграден от невероятната природа на Tuscan-Emilian Apennines, по средата между Флоренция и Болоня. Футуристична сграда от стъкло и метал разположена върху площ от 8000 кв.м. проектирана от италианския архитект Karim Azzabi като модулна система от 4 основни сектори, които варират в огледална проекция. Първия сектор е изградена модулна система от офиси и фитнес зала за служителите, а в останалите три (на площ от 6000 кв.м.) е разположен, напълно автоматизиран склад и логистичен център.

Производствен процес и материали 

Поради любовта си към изкуството, Marco Palmieri e сериозно ангажирани с качественото изпълнение и технологичен напредък. Производственият процес на компанията е комбинация от модерни технологии, иновативен дизайн и традиции в обработката на кожата. Всеки продукт е внимателно проектиран до най-малките подробности преди да се трансформира в чертеж в електронен формат готов за автоматичната линия за моделиране на кожата. Иновативната система за производство се осъществява, чрез уникална технология на рязане с водна струя под високо налягане, което значително съкращава времето за получаване на готово изделие и позволява постигане на сложни форми, като същевременно оставя абсолютно чисти ръбове на материала. Качеството на кожите използвани в производството на Piquadro e отличителен елемент на марката. Доставчици на кожа са само реномирани производители, основно от района в близост до Тоскана, известен с традиции в кожухарската индустрия. Обработката на кожата изключва химически примеси, използват се органични дъбилни разтвори (растителни танини), чрез които се постига голяма плътност на материала, водо непропускливост и устойчивост на разцепване. Плътният цвят и блясък на кожата е резултат от нейното оцветяване с натурални пигменти и двойното й полиране. За да се гарантира отлично качество и да се предотвратят рискове за здравето суровини и готови изделия преминават редица строги тестове в утра-модерна лаборатория, където специални машини извършват изпитвания за твърдост на конструкцията, водоустойчивост, ниво на склонност към оксидация, издръжливост на пигментацията, устойчивост към износване, издръжливост на дръжките и свързващите елементи както и липсата на токсичност .

Продуктова философия 

Piquadro произвежда широка гама луксозни продукти за мъже и жени от фина италианска естествена кожа – бизнес, пътни чанти, куфари, органайзери, портфейли и голям брой аксесоари, които се характеризират с италиански дизайн, технологични иновации и високо качество. Духът на всеки продукт PIQUADRO е концепцията Tech-inside - всяка чанта в зависимост от нейното предназначение, притежава различни отделения пригодени за най-новите технически устройства като лаптоп, таблет, смартфон, iPad, CD, Flash памет и др. През 2009 г. Piquadro представи първата си колекция мъжки и дамски връхни облекла в модерен градски стил. Продуктовата линия на Piquadro е завършена с широка гама от аксесоари: от калъфи за смартфони, таблети, органайзери, ключодържатели до каски за каране на скутер изработени от фина италианска кожа със стилен градски вид.

Структура на собствеността 

Към днешна дата, акциите на дружеството са притежание на няколко акционери в Piquadro:

• Marco Palmieri притежава 67% от акциите;
• 6,9% от акциите са в компанията Fil Limited;
• 6,3% е собственост на Mediobanca;
• 19,7% собственост на Mercato.